slideshow slideshow slideshow

Heel veel eten, voor weinig geld

  • Haagsche Courant
  • woensdag 4 juni 2003
News

Door Coos Versteeg: Chinezen hebben een prima gevoel voor culinaire modes. Begin jaren zestig schoten hier de Chinees-Indische restaurants als paddestoelen uit de grond. Ze weken in zoverre af van zaken elders in Europa, dat ze bij ons een beetje aanleunden tegen de keuken van voormalig Nederland-Indië, maar een stuk minder pedis; veel milder dan de nasi van Soeboer en verwanten. Toen een kwart eeuw later menig Chinees-Indisch restaurant een kwijnend bestaan leidde, schakelden de slimste ondernemers over op Japanse teppanyaki. De belangstelling voor zowel de oorspronkelijke Japanse keuken als de na-oorlogse teppanyaki groeide in Nederland ontstuimig. En de meeste Hollanders zien toch het verschil niet tussen een Chinees en een Japanner. Het is nog steeds zo, dat de meeste teppanyaki-zaken in Nederland door Chinezen worden gerund. Ach, als het maar lekker is. En nu zijn dan de wok-restaurants in opkomst. In feite staat dat heel wat dichter bij de Chinese koks dan die teppanyaki. Chinezen koken altijd in een wok, thuis ook.

Sinds enige maanden bestaat nu wokrestaurant 'Westbroekpark'. Eigenlijk is het de laatste plek waar ik iets dergelijks zou verwachten. Vroeger zat hier zo'n typisch party-restaurant. De schitterende locatie bij het Rosarium vraagt eigenlijk om een sterrenzaak, maar die zou van zijn lang zal ze leven geen 250 stoelen op een avond kunnen vullen. Dat lukt dit wokrestaurant wel, de weekeinden zitten keer op keer vol. En dat komt doordat dit restaurant volledig beantwoordt aan wat wij Hollanders het liefst zien: heel veel eten, voor weinig geld. Denk maar aan het succes van Van der Valk. Voor bijna niks kan een mens zich helemaal, maar dan ook helemaal vol eten. En niet alleen met rijst of uien, nee met rund- en varkensvlees, kip, tongfilets, grote garnalen en wat al niet meer. De kwaliteit van de ingrediënten is goed, alles ziet er vers uit en is in ruime mate aanwezig.